Érintésvédelmi felülvizsgálat

Az érintésvédelem azokat a műszaki intézkedéseket jelenti, amelyek az üzemszerűen feszültségmentes, tehát feszültség alatt nem álló, de meghibásodás (általában szerelési hiba) következtében a földhöz képest veszélyes mértékű feszültség alá kerülő részek érintésekor bekövetkező áramütést akadályozzák meg.

Minden Vállalkozásnak, minden elektromos árammal működő berendezésére rendelkeznie kell érintésvédelmi jegyzőkönyvvel, amit a szakhatóságok rendelkezésére kell bocsátania ellenörzés során.

Az érintésvédelem tehát tulajdonképpen a villamos áramütéses balesetek elleni védelemre szolgál, ahol a veszélyt az elektromos áram, illetve az elektromos áramnak az élő szervezetre gyakorolt hatása jelenti. Az áramütés körülményeitől függően ez a hatás széles skálán mozoghat: a gyenge “rázás” érzettől a halálos balesetig. Az elektromos áram veszélyességét az is fokozza, hogy az ember közvetlen érintésen kívül fizikailag nem érzékeli a számára veszélyes, vagy általa nem várt, rendellenes feszültség jelenlétét, szemben más veszélyforrásokkal, ahol fizikai jelzést is kaphat a veszélyről pl. szag, hőmérséklet, optikai- vagy hangjelenség formájában. Ebből következően lényegesen eltér az áramütéses balesetek megelőzését szolgáló műszaki-biztonsági intézkedések (jogszabályok, szabályzatok, szabványok) jellege a másfajta baleseteket megelőző intézkedésektől.

A minket körülvevő tárgyak ma már jelentős többsége elektromos működtetésű. A konyhai kávédarálótól és hűtőgéptől kezdve, a mosógépen át, egészen a műhelyek fúrógépéig és az irodák nyomtatójáig mindnek kell, hogy legyen érintésvédelme. Ezt a védelmet, hogy mindig megfelelően láthassa el feladatát, rendszeres, rendeletben megszabott időközönként, ellenőrizni kell.

Az érintésvédelem felülvizsgálati körébe tartoznak azok a villamos kéziszerszámok is, melyeket a műhelyekben -legyen az akár egy asztalos üzem, egy autó szerelő műhely vagy akár egy kicsi barkács műhely is- , használnak nap, mint nap.

Ezeknek a villamos kéziszerszámoknak, melyeket üzemszerűen kézben tartva használnak, a felülvizsgálati gyakorisága 1 év. Azaz évente el kell rajtuk végezni a szemrevételezéses illetve műszeres mérési ellenőrzést.

Mint minden más vizsgálatunkat, így az érintésvédelmi felülvizsgálatot is nagy körültekintéssel, a legújabb fejlesztésű mérőműszerekkel végezzük. A felülvizsgálat műszaki munkafolyamata után, beleértve a kéziszerszámok ellenőrzését is, a mérési eredmények és a szemrevételezési vizsgálat megállapításai alapján jegyzőkönyvet készítünk.

Érintésvédelmi felülvizsgálat